Plantele

SE RECOMANDA PLANTAREA ACESTOR PLANTE !

Plantele aromatice au efectele cele mai bune impotriva daunatorilor (insecte taratoare, insecte zburatoare), iar mirosul lor placut le recomanda si pentru gradinile de flori si pentru cele de legume.

Afla ce plante au efectele cele mai bune in controlul daunatorilor:
Afide – coriandru, andiva, nasturel
Capuse – levantica
Carabusi – muscata, ceapa


Curculinoide – ganbenele, nasturel, rozmarin
Fluturii albi ai varzei – menta, oregano, rozmarin, salvie, cimbru, pelin, isop
Furnici – vetricea, condurul doamnei, pelin, menta
Gandacul de Colorado – hrean, urzica
Gandacii castravetilor – richi, calapar
Gandacul de sparanghel – galbenele
Gandaci japonezi – usturoi
Melci – arpagic, ghimbir, usturoi, menta, salvie, chimen, floarea-soarelui, andiva, cicoare, pelin
Muste – busuioc, varnant
Musculite morcovi – salvie, rozmarin, coriandru
Molii – libricarita, levantica
Molii de pomi fructiferi – lemnul domnului
Nematode – galbenele
Omizi – calapar
Tantari – rozmarin, busuioc
Viermi tomate – galbenele, limba-mielului

Cultivarea acestor plante este recomandata in jurul straturilor sau copacilor afectati de daunatori. Cu cat sunt mai aproape, cu atat efectul lor va fi mai puternic.

Insectele benefice si atragerea lor

Insectele benefice sunt cele care se hranesc cu daunatorii atrasi de plantele din gradina ta. Pentru a lupta cu afidele, dar si alti daunatori fara pesticide, trebuie sa atragi insecte din ordinul Coleoptera, Hymenoptera, Plecoptera, Hemipleta si Diptera.

Paianjenii sunt alte insecte care consuma daunatori, astfel ca nu trebuie sa le distrugi plasele de fiecare data cand in observi. Larvele de buburuza se hranesc si ele cu afide, deci bucura-te atunci vezi gargarite in gradina ta.

Plantele care atrag cel mai usor insectele benefice in gradina ta sunt levantica, margaretele galbene, chimenul, soparlita si mararul.

Pentru ca insectele benefice au nevoi diferite, cea mai simpla cale de a asigura prezenta lor in gradina ta este divesitatea culturilor. Asigura-te ca ai plante care infloresc de-a lungul intregului sezon, de toate marimile si ca gradina ta are si zone umbroase.

Margaretele si musetelul sunt plante care atrag alte insecte ce se hranesc cu daunatori in gradina ta. Salciile produc polen timpuriu in fiecare primavara si atrag insectele benefice.

Feniculul si ciucusoara sunt alte plante care nu ar trebui sa lipseasca din gradina ta, deoarece au un rol deosebit in atragerea insectelor care se hranesc cu paduchi de plante.

One thought on “Plantele

  1. Solution Atac spune:

    Daca vrei sa mentii o gradina organica, poti evita complet pesticidele si insecticidele, plantand cat mai multe plante folositoare pentru controlul daunatorilor.

    Diversitatea plantelor in gradina iti asigura sanse mai mari de a atrage insecte benefice, care se hranesc cu daunatori , dar te poate ajuta si in mod direct sa lupti cu insectele nedorite

Lasă un răspuns