Plosnita de pat – Cimex lectularius

,, A inceput de vreo doua saptamani sa ne manance pielea, ne-am gandit la toate alergiile posibile pana intr-o noapte am aprins lumina si am vazut minunile, faimoasele calatoare. ”

Plosnita de pat (  Cimex lectularius )

Aceasta insecta intra in categoria agentilor suparatori, fiind totodata si daunatoare pentru igiena si parazit.

Semne de infestare: – exista multe semne posibile de activitate – prima ar fi vederea propriu-zisa a acestora. – un al doilea indiciu ar fi semnele de pe piele; muscaturile lor pot lasa senzatia de mancarime  si pot provoca reactii alergice. – pe masura ce puii cresc, acestia naparlesc; acest aspect ar putea indica prezenta lor ( indeparteaza pielea). – dupace se hranesc, plosnitele se retrag in ascunzisurile lor pentru a se ascunde. In cele din urma, ei defeca in aceste locuri, care apar capetene gresimaro. – mirosul neplacut poate fi un semn al prezentei acestora.

Aspect / Comportament -plate, de culoare rosu brun, 4-5 mm lungimesau de dimensiunea unei seminte de mar. Umflata si rosie dupa o masa de sange. -se hranesc numai cu sange. In conditii extreme pot supravietui pana la un an fara sa manance. – prefera sa fie active noaptea, cand gazda doarme. – se gasesc in crapaturi si fisuri, inclusiv in cusaturile saltelelor, mobilier, rame tablouri. Adesea, se gasesc in hoteluri, unde pot migra din camera in camera si in bagajele persoanelor cazate. Reproducere – femelele pot depune de la 1 pana la 5 oua/zi, si poate stabili 200 – 500 oua intr-o viata. Acestea sunt prinse si lipite in locul de clocire (crapaturi, pe haine sau draperii sau in spatele tablourilor) printr-o secretie solubila in apa. La o temperatura de 25° C evolutia de la stadiul de ou la cel de insecta adulta dureaza circa 4-6 saptamani, iar larvele eclozeaza in doua saptamani. Plosnitele de pat trec prin cinci stadii larvare. Dupa fiecare naparlire larvele trebuie sa se hraneasca cu sange. In camere cu temperaturi normale si cu sursa de hrana adecvata, acestea pot trai mai mult de 300 de zile.

Combatere: Pregatirea spatiului – Orice material textil (paturi, haine, covoare, genti, rucsace, etc.) trebuie scoase din dulapuri/debarale si pregatite pentru tratament. Nu este necesara aplicarea insecticidului pe haine, acestea pot fi spalate la temperaturi inalte (daca materialul permite), iar in felul acesta si insectele mature, dar si larvele si ouale vor fi distruse. Fiecare coltisor, crapatura, margine de saltea, imbinare de material, totul trebuie pulverizat. Se efectueaza un tratament chimic in doua etape: prima etapa are un efect soc, in urma careia vor muri toate insectele existente, iar cel de-al doilea tratament efectuat la 7 zile de la data primului, va distruge si puii iesiti din oua. Operatiunile ce trebuie urmate tratamentului impotriva plosnitelor: Aerisirea temeinica este obligatorie, minim 2 ore geamurile si usile larg deschise. Pentru a mari sansele de reusita trebuia sa aspirati toate zonele pe unde s-a pulverizat iar putea sa existe oua sau insecte moarte. Curatati sacul aspiratorului sau chiar aruncati-l. Atentie!!! Ouale de plosnite nu sunt distruse de niciun insecticid.

One thought on “Plosnita de pat – Cimex lectularius”

Lasă un răspuns